Del 2: 4 måneder på antibiotika for akne

Tetracyklin

Dette er en efterfølgning på min mini indlægsserie omkring de lægemidler jeg har været igennem for min akne, hvor jeg gennem beskrivelse af de enkelte medicintyper vil give mine erfaringer videre til eventuelle fremtidige patienter. Som beskrevet i det tidligere indlæg startede jeg i starten af 2016 på mit første lægeforløb omkring akne, efter jeg selv havde opgivet at løse problemet. Her fik jeg Epiduo på recept, som jeg brugte on/off i to år, indtil at min læge indså at jeg havde brug for mere hjælp. I rækken af medicin til brug mod akne er lokalbehandling altid det første skridt, hvorfor lang størstdelen af patienter med denne sygdom vil blive behandlet med en form for creme, herunder b.la Epiduo gel eller Clindoxyl Gel.

Da jeg en torsdag i maj besøgte min hudlæge igen var det fordi, at jeg stadig følte den urene hud som en tung byrde i hverdagen. Epiduo gjorde min hud rød og sviende, så selv i perioder med færre bumser så min hud betændt ud. Derudover var særligt min ryg plaget af større betændte bylder (undskyld sproget), hvilket plagede mig i større grad end før. Min lægetid lå uheldigvis endnu en gang efter en skiferie, hvorfor min hud i ansigtet var pænere end normal, men huden på ryggen var ikke til at tage fejl af. Hudlægen vurderede at det var tid til at prøve antibiotika piller over en længer periode, hvilket kunne assistere min Epiduo gel. Selvom jeg havde håbet helt at droppe min creme, var det en lettelse at vide, at der stadig var flere muligheder ift. til behandling af akne. Min læge udskrev en recept på medicinen tetracyklin á 100 piler, hvoraf der skulle indtages en enkelt om dagen sammen med et måltid.

Ligesom førhen læste jeg grundigt op på pillerne for at samle erfaringer fra andre, der havde prøvede pillerne før. Personer på sider som Acne.org og diverse forummer havde desværre ikke haft det store held med brugen af pillerne, men et par så ud til at have haft store ændringer igennem deres forløb. Og eftersom pillerne har relative få bivirkninger sammenlignet med andet medicin ville det ikke skade at prøve. Bivirkninger nævnt på parken var b.la svimmelhed og dårlige mave, mens man også kan opleve en større følsomhed over for sollys. Flere artikler omkring tetracyklin beskrev yderligere, hvordan man ved længerevarende behandling kunne blive resistent over for antibiotika, hvilket vil hæmme eventuelle fremtidige medicinbehandlingerne.

Månederne på tetracyklin

Ligesom med mine perioder på Epiduo oprettede jeg et dokument til at nedskrive erfaringer og til at vise de ændringer jeg oplevede. I tider registrerede jeg endda data omkring min hud i et excelark for at holde styr på eventuelle fremskridt.

Processen

Tetracyklin og andre antibiotikaere er nemme at starte på, eftersom de ikke krævede en tilvænningsfase ligesom ved lokalbehandlingscremer. Pillerne var små, og det eneste man skulle huske var at tage dem med et måltid for at undgå svimmelhed og kvalme. Samtidig måtte man ikke indtage mælkeprodukter i et interval omkring indtagelsen af pillen, da dette ville hæmme virkningen af pillen. For mig var dette intet problem, og selve processen omkring antibiotika var helt smertefri. Min hudlæge anbefalede som udgangspunkt at jeg fortsatte med at bruge Epiduo som lokalbehandling, mens jeg var på antibiotikapillerne. Som beskrevet i det tidligere indlæg oplevede jeg flere bivirkninger ved Epiduo, hvilket betød at vi sammen besluttede at jeg skulle bruge håndkøbscremen Basiron som mildere erstatning for Epiduo.

Bivirkninger

Selvom anvisningen til pillerne var skræmmende med oversigten over mulige bivirkninger, var pillerne for mig i virkligheden helt uden bivirkninger. I løbet af de 4 måneder, følte jeg mig på intet tidspunkt dårlig, (udover de sædvanelige tømmermænd i forbindelse med fejring af studenterhue). Ej heller oplevede jeg at min hud var mere følsom over for lyset, dette kan dog skyldes at jeg er naturligt mørkere i huden.

Effekt

Jeg startede på pillerne dagen efter galla, og følte mig igen forhåbningsfuld ved tanken om at pillerne kunne tage mig et skridt tættere på ren hud. Inden for en måned begyndte pillerne specielt at have en god effekt på den akne jeg havde på ryggen, mens mit ansigts forblev dækkede af urenheder. I løbet af de 4 måneder skiftede graden af akne i ansigtet meget, men forblev aldrig helt uden daglige nye bumser. Eftersom jeg benyttede en meget mild lokalbehandling i form af Basiron, har den samlede effekt været mindre ift. hvad den ville have været ved behandling med tetracyklin+epiduo. Igennem resten af forløbet var min ryg derimod helt fri for nogen former for akne, hvilket var en stor lettelse eftersom sommersæsonen bød på massere af badning. Ryggen forblev ren et par uger efter behandling, men omkring 1-2 måneder begyndte aknen at blomstre op igen.

Produkter til brug sammen med antibiotika

Eftersom bivirkningerne er så minimale ved brug af tetracyklin er behovet for andre produkter lille. For nogen vil Epiduo være for hård mod huden at bruge sammen med pillerne, og det kan derfor anbefales eventuelt at trappe ned til en creme fra Basiron. Vælger man derimod stadig at benytte Epiduo, gælder samme anbefalinger fra sidste indlæg omkring fugtgivende cremer, heraf specielt en creme med solfaktor som indhold for at beskytte mod lysfølsomhed.

Konklusion

Selvom antibiotika ikke gjorde det helt store for min akne i ansigtet, hjalp det mig af med min urene hud på ryggen, og skabte muligheden for mindre bekymringer i sommervarmen. Eftersom bivirkningerne som udgangspunkt var små, har jeg været tilfreds med at prøve pillerne. Samtidig er det et krav for at kunne få udskrevet en recept på Isotretinion, som er det sidste led i rækken af produkter mod akne. Alt andet lige er det din egen hudlæge, som skal vurdere, hvorvidt du kan have gavn af en antibiotikakur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *