Del 1: Epiduo gel: 2 år on/off

Epiduo gel

Dette er mit første indlæg ud af 3 omkring mine oplevelser ved medicin mod akne. Siden jeg startede hos en hudlæge som 16-årig har jeg været igennem flere forskelle behandlingsforløb, og har herigennem samlet massere af erfarringer jeg gerne vil give videre. Fra omkring 6. klasse har jeg ligesom mange andre i samme alder haft store problemer med min hud. Dette fortsatte gennem hele folkeskolen og op igennem gymnasiet, hvor graden af akne voksede sig værre og værre. Min mor prøvede at hjælpe problemet ved at købe flere udtørende cremer lavet til teenagehud. Først da jeg selv faldt over Basiron så jeg endelig en fremgang i mine hudproblemer. Basiron var nem at bruge og fjernede over et par uger store dele af den urene hud jeg havde haft gennem flere år. Selv den dag i dag, er Basiron klart den første creme jeg vil anbefale som start til andre, der lider af moderat akne. Lykken varede dog ikke ved og efter et par måneder blev min hud resistent over for Basiron, og den urene hud vendte derfor tilbage igen. De få uger med ren hud, gav mig endnu større motivation for at finde vejen til en kur mod akne, så jeg kunne fjerne den daglige irritation og bekymring. Derfor fik jeg gennem min egen læge en henvisning til en hudlæge med speciale i akne, som kunne hjælpe med min hud.

Efter at have set min hud igennem og konkluderet at den var blevet immun over for Basiron, anbefalede min hudlæge mig en lokalbehandling med cremen Epiduo gel. Cremen var ny på markedet, og kunne bruges så lang tid som man havde problemer med akne, modsat ældre cremer, der oftest krævede pauser. Jeg tog glædeligt imod den, og forhåbningerne for at den ville fjerne alt min urene hud var høj. Ved start af behandling oprettede jeg både et word og et Excel dokument, så jeg kunne dokumentere eventuelle fremskridt og stedfæste erfaringer.

Første 6 måneder på Epiduo

Den første gang jeg prøvede Epiduo var en mindre god oplevelse; da jeg førhen havde smurt Basiron på huden, havde jeg brugt en relativ stor mængde, og jeg startede derfor med en alt for stor mængde af Epiduo. Hurtigt begyndte mit ansigt at brænde, og blev helt rødt indtil jeg fik vasket resterne af cremen af i et koldt bad. De næste dag modererede jeg mængden af Epiduo til et tilpas niveau, hvor det var til at holde ud. Min hud reagerede ved at blive varmt og rødt igennem dagen, hvilket fik andre studerede fra min klasse til til at spørge ind til om det var en allergisk reaktion eller om jeg havde fået for meget sol. Samtidig blev min hud dog markant renere og jeg begyndte at leve med de irreterede hud så længe af huden blev renere. Derudover lærte jeg hurtigt, hvordan man med et par gode fugtigevende cremer og en smule pleje, kunne opretholde en sund hud. Effekten varerede dog ikke ved, og jeg husker specielt at vinteren var hård, både i form af tilkomsten af nye bumser og en meget følsom hud, som reagerede meget ved kulde. Samtidig begyndte jeg at lægge mærke til lugtgener som kom fra de private dele af kroppen, der fik en meget kemisk lugt. At de grunde, valgte jeg efter et halvt år at stoppe på cremen og vende tilbage til min tidligere favorit basiron, der havde væsenlig færre bivirkninger.

1 år mere på Epiduo

Efter et par måneder hvor hudpleje udelukkende bestod af rens, basimeon og fugtgivende cremer med god effekt, blev jeg igen ked af at se at min akne stadig blev værre. Jeg kontaktede min hudlæge igen, som først ville tage stilling til eventuel anden medicin, når jeg havde været på Epiduo et godt stykke tid mere. Jeg vendte tilbage til min Epiduo gel, men denne gang med en bedre forståelse for, hvad cremen ville have af bivirkninger. Velvidende at min hud hurtigt ville blive tør, rød og irriteret valgte jeg at få købt flere gode fugtgivende cremer til at hjælpe mig igennem. Som forventet blev min hud pænere i starten, hvorefter effekten pafttagede en smule, og bivirkningerne føltes dominerende. På klassebilleder fra 2.g og 3.g er det tydeligt at se, hvordan min hud er mere rød end normal, dog stadig meget bedre end hvis jeg ikke havde brugt mine hjælpende cremer. Efter næsten 1 år på Epiduo med meget svingende resultater, valgte jeg at kontakte min læge omkring endnu en konsultation. Jeg havde med tiden vænnet mig til den sviende hud, og vidste hvordan jeg skulle behandle den, men lugtgenerne som cremen skabte endte med at være for meget tilsidst.

Processen

Epiduo skulle bruges en gang dagligt ved aftenstid efter rens af huden og sammen med et lag fugtgivende creme for at beskytte huden. Mængden af Epiduo, de dagligt skulle bruges var meget lav, eftersom cremen var stærk, og det svarede kun til en lille ært til hver af områderne i ansigtet. Epiduo var dermed ikke en særlig besværlig lokalbehandling og krævede ikke en større ændring af hudplejerutine. Dog krævede cremen en tilvænningsperiode, og starten kan sagtens være hård for sart hud.

Bivirkninger

Tør, rød og irriteret hud var den mest dominerende bivirkning ved Epiduo, særligt på billeder blev rødmen i ansigtet tydelig. Derudover ville ansigtet ofte svie når jeg svedte ved sport. En mere unormal bivirkning er de lugtgener jeg oplevede på de mer private steder på kroppen ved brug af Epiduo, dette er dog ikke beskrevet som en generel bivirkning ved cremen.

Effekt

Effekten af Epiduo var meget svingende, og det var svært at konkludere om den reelt virkede eller om huden bare i perioder var renere end andre. I begge periode jeg har brugt den, har den dog haft en positiv indflydelse det første måneder. For mig opvejede effekten dog ikke de bivirkninger jeg oplevede.

Produkter til brug sammen med Epiduo gel

Med så lang tid brug af en medicin lærer man, hvordan man med hjælp fra andre produkter kan gøre det hele mere tåleligt. For mig var det specielt den fugtgivende dagcreme med solfaktor fra Danish skincare, som gjorde tricket. Den var nem at smøre ud og havde en beroligende effekt på huden. Derudover brugte jeg til tider en kildevandsspray, der ligeså beroligede huden. Som rens brugte jeg Basiderm Oil Control Foam Wash, der er særligt beskyttende og behagelig til så følsom hud som jeg oplevede unde mit forløb

Konklusion

Jeg har brugt store dele af min gymnasietid på at bruge Epiduo, og kender næsten indholdet uden ad. Cremen har både givet mig mange øjeblikke med en højere selvtillid efter en fremgang i huden, men samtidig også givet den modsatte effekt i enkelte perioder. Bruger man de cremer, som jeg anbefaler, er man hjulpet godt på vej, og muligheden for at man kan få en rutine op og køre, hvor Epiduo virker, er stor. For mig opvejede effekten ikke bivirkningerne, men for mange andre kan effekten overgå bivirkningerne langt. Alt andet lige er det op til ens egen læge eller hudlæge, at vurdere hvorvidt man er egnet til Epiduo, og hvilke produkter der kan være gode i sammenspil med cremen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *